Heb je vragen over het thema briefadres en BRP?
Hieronder vind je een paar vragen en antwoorden.
Heb je specifieke vragen?
Aarzel niet en neem contact met ons op, wij helpen je graag!
Nee, een briefadres heeft geen gevolgen voor de hoofdbewoner. De briefadresgever wordt dus niet gekort op een eventuele uitkering. Je woont immers niet op het adres maar ontvangt er alleen jouw post.
Nee, een briefadres heeft geen maximale termijn. Zo lang je aan de voorwaarden voldoet moet een gemeente je briefadres gewoon handhaven.
Ja, dat kan!
Houd er wel rekening mee dat je, om je BRP inschrijving niet te verliezen, maximaal 8 maanden per jaar in het buitenland mag verblijven. Je dient dus altijd minimaal 4 maanden per jaar (aantoonbaar en substantieel) in Nederland te verblijven.
Ja, je hebt vanuit de wet BRP een informatie-/ inlichtingenplicht.
De inlichtingenplicht met betrekking tot de Basisregistratie Personen (BRP) is vastgelegd in artikel 2.22 van de Wet BRP. Dit artikel bepaalt dat je verplicht bent om de gevraagde gegevens te verstrekken aan de gemeente en om wijzigingen in deze gegevens door te geven.
Nee, een gemeente mag geen maximale termijn aan een briefadres koppelen. De gemeente mag eigen beleidsregels opstellen maar deze mogen de wet BRP niet tegenspreken. De wet BRP vermeldt geen maximale termijn, zo lang je aan de voorwaarden voldoet is een briefadres geldig. Zie ook https://www.rvig.nl/veelgestelde-vragen-briefadres
Briefadres Informatie verstrekt zelf (nog) geen briefadressen.
Wij ondersteunen en bemiddelen bij de aanvraag van een briefadres.
Een aanvraag duurt tussen de 2 en 6 weken. De aanvraag procedure varieert per gemeente.
Uiteraard bewaken en begeleiden wij het gehele aanvraagproces zodat u snel over uw briefadres/inschrijving BRP kunt beschikken.
Wil jij een briefadres aanvragen en vervelende vragen en veelgemaakte fouten voorkomen? Maak dan gebruik van onze juridische ondersteuning! Onze BRP juristen stellen een strategie op welke geheel wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wij berekenen hiervoor een eenmalig tarief van Euro 179,00.
Interesse? Neem contact met ons op, wij zijn 24/7 bereikbaar!
Steeds meer gemeenten lijken er een waar ontmoedigingsbeleid op na te houden.
De aanvraag wordt vaak al in het eerste proces bemoeilijkt of helemaal niet in behandeling genomen.
Onze juristen zijn echte BRP specialisten en kennen het "klappen van de zweep"!
Wij stellen samen met jou een (waterdichte) juridische strategie op, dit voorkomt veelgemaakte fouten.
En, een eventuele beroepsprocedure is inbegrepen, een vertrouwd idee!
Wil je jouw aanvraag door onze juristen laten verzorgen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!
De Wet BRP stelt dat als er een woonadres is, dat woonadres moet worden geregistreerd en dus geen briefadres. Dit is alleen anders als een wettelijke uitzonderingsgrond geldt; bijvoorbeeld iemand verblijft in een psychiatrische instelling. Dit neemt niet weg dat in de praktijk situaties kunnen voorkomen waarin inschrijving met een woonadres, om welke reden dan ook, nadelige gevolgen heeft voor een burger. Het belang van inschrijving als ingezetene staat voorop. Vervolgens is het zaak dat onderzocht wordt waarom een burger in de knel komt als een woonadres wordt geregistreerd. Het is dan ook belangrijk om te onderzoeken of het probleem kan worden opgelost aan de zijde waar het zich voordoet. Bijvoorbeeld door een gedoogbeschikking voor bewoning op een vakantiepark op te stellen, zodat er alsnog inschrijving met een woonadres kan plaatsvinden.
Ga dus in zulke gevallen altijd in gesprek met de gemeente of schakel professionele juridische ondersteuning in van Briefadres Informatie, wij ondersteunen je graag!
Ja, dat mag, er is in Nederland geen wetgeving die het wonen in een camper specifiek verbiedt.
Wel zijn er in de meeste gemeenten regels (APV) die bepalen hoe lang je ergens mag blijven staan.
Ga je reizen met, of wonen in je camper met een briefadres? Houd dan rekening met het feit dat je je verzekering op de hoogte stelt van het feit dat je een briefadres hebt gekregen. De meeste verzekeraars hanteren voor een briefadres hogere premies. Maar, er zijn ook verzekeraars die dat gewoon weigeren. Informeer je dus goed!
Als je ingeschreven wilt blijven staan met een briefadres of woonadres in Nederland dien je minimaal 4 maanden per jaar (aantoonbaar en substantieel) in Nederland te verblijven. Je kunt en mag dus maximaal 8 maanden per jaar (geen kalenderjaar) in het buitenland verblijven.
Heb je vragen over welke reisverzekeringen je het beste kunt afsluiten als je op reis gaat?
Kijk dan zeker even op https://www.expatverzekering.nl/advies
JOHO is toonaangevend op het gebied van reisverzekeringen en geeft jou gratis advies!
Nee, als je een vaste ligplaats hebt met je boot heb je in principe geen recht op een briefadres. Je hebt immers een vaste woon- of verblijfplaats. Een vaste ligplaats geldt als vaste woon- of verblijfplaats.
Inschrijven is een plicht welke voortkomt uit de wet BRP. Als je een vaste ligplaats hebt ben je verplicht je in te schrijven met een woonadres. Veel eigenaren van jachthavens hebben in de huurcontracten opgenomen dat de huurder zich niet mag laten inschrijven op het adres van de jachthaven op straffe van een boete en/of opzegging van het contract. Zo’n voorwaarde is nietig (niet in rechte afdwingbaar) omdat die in strijd is met de Wet BRP: de gemeente beslist over de inschrijving en heeft daarvoor geen toestemming van een derde nodig.
Wel kan een eigenaar natuurlijk besluiten je geen nieuw huurcontract aan te bieden.
Let op, ook een gemeente kan na een succesvolle inschrijving wel gaan handhaven via andere wetgeving.