.
Jij wilt een briefadres aanvragen, maar hoe werkt dat eigenlijk?
Allereerst is het belangrijk jezelf te realiseren dat er twee soorten briefadressen zijn.
We onderscheiden daar een particulier briefadres en een gemeentelijk briefadres.
Een particulier briefadres is een briefadres waarbij je zelf een briefadresgever (iemand waarvan je het adres kunt en mag gebruiken als briefadres) aanlevert. Dit kan bijvoorbeeld het adres van een vriend, familielid of goede bekende zijn. Een briefadres heeft, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, GEEN gevolgen voor de briefadresgever. Je woont immers niet op dit adres maar je ontvangt er alleen jouw post. De briefadresgever dient wel toestemming te verlenen en te verklaren dat hij/zij/x ervoor zorgt dat jouw post jou ook bereikt. Je briefadresgever kan je post bijvoorbeeld inscannen en jou per WhatsApp of email toezenden.
Een particulier briefadres vraag je altijd aan in de woonplaats waar jouw briefadresgever woont.
Heb je zelf niemand die voor jou als briefadresgever wil fungeren? Leg ze altijd uit dat een briefadres voor hen geen nare gevolgen heeft! Mocht je dan alsnog niemand kunnen vinden die voor jou als briefadresgever wil fungeren dan kun je een zogenaamd “gemeentelijk briefadres” aanvragen.
Een gemeentelijk briefadres wordt door de gemeente uitgegeven, meestal krijg je dan een briefadres op het adres van het gemeentehuis. Maar, veel gemeentes besteden dit ook uit aan bijvoorbeeld het Leger des Heils.
Een gemeentelijk briefadres kun je in tegenstelling tot een particulier briefadres in iedere gemeente van Nederland aanvragen.
Een gemeentelijk briefadres is soms niet echt handig daar een gemeente je zal vragen regelmatig je post af te halen. Lastig, zeker als je een periode gaat reizen en niet in staat bent je post af te halen.
In sommige gemeenten kun je dan (in overleg en met goedkeuring van de gemeente) iemand machtigen jouw post op te halen.
Kijk op de website van de betreffende gemeente hoe je een briefadres kunt aanvragen. Veel gemeenten hebben hiervoor een speciaal formulier. Vul het formulier in en voeg een kopie van je ID toe.
Vraag een briefadres nooit telefonisch aan, juridisch is er dan geen sprake van een “aanvraag” maar van een standaard informatievoorziening. Er zijn gemeenten die jou telefonisch al allerlei vragen gaan stellen en je aan de hand van jouw antwoorden meedelen dat je niet in aanmerking komt voor een briefadres.
Dien je aanvraag dus ALTIJD schriftelijk en bij voorkeur per aangetekende post in. Op die manier is er altijd sprake van officiële aanvraag. Een gemeente zal dan ook een officieel “besluit” moeten nemen en jou daar schriftelijk (onder vermelding van de redenen) over moeten informeren. Ook moet een gemeente je in dit besluit meedelen hoe je in beroep kunt gaan en welke termijnen daarvoor gelden.
Een gemeente moet jouw officiële aanvraag binnen een redelijke termijn behandelen.
Wat is een redelijke termijn?
Wij gaan uit van een termijn van 8 weken.
De termijn van acht weken geldt volgens het tweede lid van artikel 4:13 “indien in de bijzondere wetgeving geen termijn is opgenomen waarbinnen een beschikking dient te worden gegeven. Alsdan wordt acht weken als een redelijke termijn beschouwd.”
Wil je jouw aanvraag goed voorbereiden en de kans op fouten verkleinen?
Maak dan gebruik van onze juridische ondersteuning.
Onze juristen verzorgen dan jouw aanvraag van A-Z tot in de puntjes.
Ons slagingspercentage is nagenoeg 100%
Meer informatie over deze juridische ondersteuning?
Neem contact met ons op!